Ijsbereider

De bereidingswijze van ambachtelijk ijs
  • icon Voorjaar 2025
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
Hou me op de hoogte
  • icon Voorjaar 2025
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend

Introductie

De ijsbereider doet zijn of haar omgeving smelten voor betoverende ijscreaties, verfijnde smaken en verfrissend ijsgebak. Ijs bereiden is een vak op zich.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

De ijsbereider is een persoon die grond- en hulpstoffen, zoals suikers, melk en water, omzet via een warme bereiding naar verschillende soorten van consumptie-ijs, mengsels en basispreparaten voor consumptie-ijs. De gehele bereidingswijze van het consumptie-ijs gebeurt op een artisanale, efficiënte en vaktechnische manier. Vóór, tijdens en na de bereiding houdt de ijsbereider rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product.

Omschrijving

Deze opleiding stelt je in staat om heel wat ijsbereidingen te vervaardigen. Je weet deze diverse ijssmaken te verwerken in producten zoals ijstaarten, ijspralines en themataarten. Ook de decoratietechnieken voor ijsspecialiteiten komen aan bod.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Bakkers, Chocoladebewerkers, restaurateurs, ...

Toelatingsvoorwaarden

Je bent minimum 18 jaar. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Methodologie

In deze opleiding wordt theorie gekoppeld aan praktijk.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Deze opleidingen bestaat uit de volgende modules:  

Basis ijsbereidingen (9 sessies)

  • inleiding
  • materiaal
  • productkennis
  • Basis ijsbereidingen
    • Geturbineerde ijssoorten
    • Sorbets
    • Fruitmixen en purees verwerken in ijs
    • Basis afwerking en garnering
  • Bewaring en verpakking

Basis hygiëne en veiligheid (5 sessies on campus + e-learning)

  • HACCP
  • Onderhoud en reiniging
  • Bacterie- en temperatuurbeheersing
  • EHBO
  • Brandveiligheid
  • Praktijk EHBO
  • Praktijk brandveiligheid

Ijsspecialiteiten - en taarten (11 sessies)

  • beheer en organisatie atelier
  • Praktijk ijsspecialiteiten en -taarten
    • Beslagen en degen
    • Vullingen en crèmes
    • Garneringen
    • (eenpersoons-) ijstaarten
    • Afwerkingen
    • Ijspralines
    • Consumptie-ijs (ijs op een stokje, candybars,sandwich, …)
    • ijsdranken (Milkshakes, granita, Frappé’s, ...)
    • ijssoufflés
    • Verpakken en bewaren

Eindproef

Extra mogelijkheid tot volgen van volgende module:

Ijsbereider als ondernemer (8 sessies)

  • Visie en strategie van de onderneming
    • Doelgroep en marktonderzoek
    • Trends in de markt
    • Verantwoord ondernemen
    • Futureproof ondernemen
    • Duurzaamheid in de eigen onderneming
    • Samenwerking
  • Wetgeving en administratie

•Vestigingsvoorwaarden

•BTW

•FAVV

  • Personeelsbeleid
    • Sociale wetgeving
    • Welzijn en veiligheid
    • Selectie en opleiding

Productassortiment en prijszetting

  • Verkoop
    • Imago en huisstijl
    • Etalage- en winkel- of salonbeheer
    • Klantenbinding
    • Verkooptechnieken
    • Aankoopbeheer
    • Kassabeheer

Start me up voor de startende ondernemer

Dit traject wordt met de start me up coach bepaald.

OF

Dieetijs en alternatieve ijsbereidingen (5 sessies)

Praktijk dieetijs en alternatieve ijsbereidingen:

  • Suikervrij ijs
  • Lactosevrij ijs
  • Glutenvrij ijs
  • Lightijs
  • Vegan ijs
  • Yoghurtijs

Opgepast! Deze modules zijn NIET verrekend in het traject!

Contacteer de productmanager of cursusbegeleider voor meer info.

Bijkomende info

Alimento-korting

Alimento zorgt voor elke werknemer in PC 118 of PC 220 voor een tegemoetkoming. Om de Alimento-korting aan te vragen, dien je én je werkgever én Syntra West te contacteren. Je werkgever betaalt eerst het inschrijvingsgeld aan Syntra. Je werkgever contacteert Alimento om dit inschrijvingsgeld terug te krijgen.

Meer info via: https://www.alimento.be/nl/bakkers/pagina/opleidingen-bij-cvo-of-syntra

Opgelet: Alimento komt niet tussen in de kosten voor cursussen of grondstoffen.

Benodigd lesmateriaal zal meegedeeld worden in de 1e les.

De syllabi – indien van toepassing - worden enkel digitaal ter beschikking gesteld op het digitaal platform. Heb je graag nog een print bij de hand? Dan bieden we je de mogelijkheid om deze te bestellen tegen een minimale printkost via de printshop van Syntra. Na upload via de shop, ontvang je 6 werkdagen later al je syllabus op het door jou gekozen adres.

Wil je meer weten?

FotoChantal Debusseré
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Cursusbegeleider

Chantal Debusseré

Stel je vraag

Ook interessant voor jou

De docent neemt je bij de hand en leert je dieetijs en alternatieve ijsbereidingen maken.
  • icon 393,25 incl. BTW
  • icon Meerdere startdata vanaf 23-04-2024
  • icon Brugge
  • icon 5 sessie(s)