Ijsbereider
De bereidingswijze van ambachtelijk ijs- Voorjaar 2025
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
Introductie
De ijsbereider doet zijn of haar omgeving smelten voor betoverende ijscreaties, verfijnde smaken en verfrissend ijsgebak. Ijs bereiden is een vak op zich.
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
De ijsbereider is een persoon die grond- en hulpstoffen, zoals suikers, melk en water, omzet via een warme bereiding naar verschillende soorten van consumptie-ijs, mengsels en basispreparaten voor consumptie-ijs. De gehele bereidingswijze van het consumptie-ijs gebeurt op een artisanale, efficiënte en vaktechnische manier. Vóór, tijdens en na de bereiding houdt de ijsbereider rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product.
Omschrijving
Deze opleiding stelt je in staat om heel wat ijsbereidingen te vervaardigen. Je weet deze diverse ijssmaken te verwerken in producten zoals ijstaarten, ijspralines en themataarten. Ook de decoratietechnieken voor ijsspecialiteiten komen aan bod.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Bakkers, Chocoladebewerkers, restaurateurs, ...
Toelatingsvoorwaarden
Je bent minimum 18 jaar. Er is geen specifieke voorkennis vereist.
Methodologie
In deze opleiding wordt theorie gekoppeld aan praktijk.
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
Deze opleidingen bestaat uit de volgende modules:
Basis ijsbereidingen (9 sessies)
- inleiding
- materiaal
- productkennis
- Basis ijsbereidingen
- Geturbineerde ijssoorten
- Sorbets
- Fruitmixen en purees verwerken in ijs
- Basis afwerking en garnering
- Bewaring en verpakking
Basis hygiëne en veiligheid (5 sessies on campus + e-learning)
- HACCP
- Onderhoud en reiniging
- Bacterie- en temperatuurbeheersing
- EHBO
- Brandveiligheid
- Praktijk EHBO
- Praktijk brandveiligheid
Ijsspecialiteiten - en taarten (11 sessies)
- beheer en organisatie atelier
- Praktijk ijsspecialiteiten en -taarten
- Beslagen en degen
- Vullingen en crèmes
- Garneringen
- (eenpersoons-) ijstaarten
- Afwerkingen
- Ijspralines
- Consumptie-ijs (ijs op een stokje, candybars,sandwich, …)
- ijsdranken (Milkshakes, granita, Frappé’s, ...)
- ijssoufflés
- Verpakken en bewaren
Eindproef
Extra mogelijkheid tot volgen van volgende module:
Ijsbereider als ondernemer (8 sessies)
- Visie en strategie van de onderneming
- Doelgroep en marktonderzoek
- Trends in de markt
- Verantwoord ondernemen
- Futureproof ondernemen
- Duurzaamheid in de eigen onderneming
- Samenwerking
- Wetgeving en administratie
•Vestigingsvoorwaarden
•BTW
•FAVV
- Personeelsbeleid
- Sociale wetgeving
- Welzijn en veiligheid
- Selectie en opleiding
Productassortiment en prijszetting
- Verkoop
- Imago en huisstijl
- Etalage- en winkel- of salonbeheer
- Klantenbinding
- Verkooptechnieken
- Aankoopbeheer
- Kassabeheer
Start me up voor de startende ondernemer
Dit traject wordt met de start me up coach bepaald.
OF
Dieetijs en alternatieve ijsbereidingen (5 sessies)
Praktijk dieetijs en alternatieve ijsbereidingen:
- Suikervrij ijs
- Lactosevrij ijs
- Glutenvrij ijs
- Lightijs
- Vegan ijs
- Yoghurtijs
- …
Opgepast! Deze modules zijn NIET verrekend in het traject!
Contacteer de productmanager of cursusbegeleider voor meer info.
Bijkomende info
Alimento-korting
Alimento zorgt voor elke werknemer in PC 118 of PC 220 voor een tegemoetkoming. Om de Alimento-korting aan te vragen, dien je én je werkgever én Syntra West te contacteren. Je werkgever betaalt eerst het inschrijvingsgeld aan Syntra. Je werkgever contacteert Alimento om dit inschrijvingsgeld terug te krijgen.
Meer info via: https://www.alimento.be/nl/bakkers/pagina/opleidingen-bij-cvo-of-syntra
Opgelet: Alimento komt niet tussen in de kosten voor cursussen of grondstoffen.
Benodigd lesmateriaal zal meegedeeld worden in de 1e les.
De syllabi – indien van toepassing - worden enkel digitaal ter beschikking gesteld op het digitaal platform. Heb je graag nog een print bij de hand? Dan bieden we je de mogelijkheid om deze te bestellen tegen een minimale printkost via de printshop van Syntra. Na upload via de shop, ontvang je 6 werkdagen later al je syllabus op het door jou gekozen adres.
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze Cursusbegeleider
Chantal Debusseré