Brood- en banketbakker

Vers brood en gebak uit de oven, het hart van het bakkersatelier
  • icon Voorjaar 2025
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • KMO-portefeuille
  • Opleidingscheques
Hou me op de hoogte
  • icon Voorjaar 2025
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend

Introductie

De oven vormt het hart van het bakkersatelier. Daar vindt het moment van de waarheid plaats: een stuk deeg verandert in een lekker geurend brood, een aanlokkelijke boterkoek, de plaatselijke wafelvariant en véél, véél meer. Ben jij gepassioneerd door al dat lekkers? Dan is de opleiding Brood- en banketbakker iets voor jou!

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

De opleiding leidt cursisten op tot het zelfstandig beroep van brood- en banketbakker of medewerker in een brood- en banketbakkerij.

Omschrijving

De opleiding Brood- en banketbakker streeft ernaar om gedegen en gemotiveerde bakkers af te leveren, zodat ze voldoen aan de hoge eisen die momenteel aan de bakkerssector worden gesteld. We werken met professionele vakspecialisten die je met de gewenste kwaliteit tot het beroep van bakker begeleiden.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich op iedereen die zich vakkundig wil scholen tot brood- en banketbakker.

Toelatingsvoorwaarden

Deze opleiding is toegankelijk voor personen vanaf 18 jaar. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Deze opleiding duurt 3 jaar en bestaat uit de volgende modules:

1e jaar: Medewerker bakkerij

  • Activiteiten van de brood- en banketbakker (4 sessies)
    • voorstelling beroep
    • materiaal  
    • productkennis
    • basis afwerking en garneringen
    • bedrijfsbezoek of vakbeurs
  • Basis hygiëne en veiligheid (5 sessies)
    • HACCP en voedselhygiëne
    • onderhoud en reiniging
    • bacterie- en temperatuursbeheersing
    • EHBO, milieu, brandveiligheid en ergonomie
  • Basis gistdegen (7 sessies)
    • diverse broden
    • gerezen bladerdeeg
    • pistolets, piccolo
    • crèmekoeken
  • Basis beslagen, vullingen en crèmes (6 sessies)
    • cakebeslag
    • bavaroises en mousses
    • biscuit
    • boterroom, slagroom, banketbakkersroom
    • rouladebiscuit
  • Basis vet-, kook-, en bladerdegen (5 sessies)
    • soezendeeg: éclairs, soezen
    • boterdeeg: koekjes
    • bladerdeeg: confituurgebakjes, frangipanegebak, ...
  • Evaluatie praktijk (1 sessie)
    • moduleproef

 

2e jaar:

  • Degen (11 sessies)
    • gistdegen
    • vetdegen
    • bladerdeeg
    • moduleproef
  • Beslagen en taarten (11 sessies)
  • toegepaste bedrijfsvoering
  • beslagen
  • kookdegen
  • vullingen en crèmes
  • taarten
  • moduleproef

 

  • Basis chocolade (8 sessies)
    • inleiding
    • materiaal
    • hygiëne en veiligheid
    • productkennis
    • bereiden van chocoladeproducten
    • moduleproef

 

3e jaar:

  • Luxe degen en banketproducten (20 sessies)
    • zachte en harde luxe
    • bladerdeeg
    • broodspecialiteiten
    • luxe banketproducten (soezen, crèmes, mousses, ijs)
  • Toegepaste bedrijfsvoering brood- en banketbakker (10 sessies)
    • Visie en strategie van de onderneming
    • Wetgeving en administratie
    • Personeelsbeleid
    • Productassortiment en prijszetting
    • Verkoop

Eindproef Brood- & Banketbakker

Bijkomende info

                                                                          

Alimento-korting

Alimento zorgt voor elke werknemer in PC 118 of PC 220 voor een tegemoetkoming. Om de Alimento-korting aan te vragen, dien je én je werkgever én Syntra West te contacteren. Je werkgever betaalt eerst het inschrijvingsgeld aan Syntra. Je werkgever contacteert Alimento om dit inschrijvingsgeld terug te krijgen.

Opgelet: Alimento komt niet tussen in de kosten voor cursussen of grondstoffen.

De cursisten krijgen een bakkersvest, voorschort en hoofddeksel van Syntra West. De cursisten zorgen zelf voor een bakkersbroek en veilige schoenen. Ze zorgen zelf voor klein materiaal: paletmes, steekmes, pralineervork, spatel, kloppel, borsteltje, cuttermes, schaar en pollepeleltje. Alle gedetailleerde informatie hierover wordt in de 1e les gegeven.

De syllabi – indien van toepassing - worden enkel digitaal ter beschikking gesteld op het digitaal platform. Heb je graag nog een print bij de hand? Dan bieden we je de mogelijkheid om deze te bestellen tegen een minimale printkost via de printshop van Syntra. Na upload via de shop, ontvang je 6 werkdagen later al je syllabus op het door jou gekozen adres.

Wil je meer weten?

FotoChantal Debusseré
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Cursusbegeleider

Chantal Debusseré

Stel je vraag

Ook interessant voor jou