Brood-en banketbakker - voltijdse dagopleiding - duaal leren
- Voorjaar 2025
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
Omschrijving
Deze voltijdse dagopleiding is een duaal ondernemerschapstraject. Dit betekent dat je opleiding bestaat uit 2 delen: werkplekleren en campusleren.
Werkplekleren
Je doet 3 dagen per week ervaring op in een erkend leerbedrijf. Meer dan de helft van alles wat je voor het beroep moet kennen en kunnen, ga je dus leren van een praktijkopleider in een bedrijf. Natuurlijk begeleiden we je hierbij intensief. En we doen dit al van bij de start. Eerst bespreken we wat de verwachtingen zijn. Daarna bekijken we samen welk type bedrijf het best bij jou past. Je uren op de werkplek hou je bij in een digitale tool: Moodle.
Campusleren
Per week breng je 1,5 dag door op de Syntra-campus. Ervaren docenten geven je er theorie- en praktijklessen. Die lessen vormen een aanvulling op en ondersteuning bij wat je leert op de werkvloer. Door middel van tussentijdse proeven begeleidt het team docenten je om later een topper te worden in het horecavak. Je groei in competenties wordt bijgehouden en geëvalueerd in een digitale tool: Comet.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Deze opleiding bereidt mensen zonder voorkennis voor op het beroep van bakker-banketbakker en kneedt ze tot vakkundige ambachtslui.
Ben je werkzoekende en wil je ondertussen een opleiding volgen, dan kun je voor deze voltijdse dagopleiding ook inschrijven via VDAB.
Toelatingsvoorwaarden
Je bent minimum 18 jaar. Er is geen specifieke voorkennis vereist.
Methodologie
De opleiding bestaat uit theorie gekoppeld aan praktijk in de campus en op de werkvloer.
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
Deze voltijdse dagopleiding duurt 1 jaar en bestaat uit de volgende modules:
Basis brood- en banketbakker (68u campusleren en 180u werkplekleren)
- inleiding
- materiaal
- hygiëne en veiligheid
- productkennis
- gistdegen
- vet-, kook-, en bladerdegen
- beslagen
- basis afwerking en garneringen
- moduleproef
Degen (28u campusleren en 60u werkplekleren)
- gistdegen
- vetdegen
- bladerdeeg
- moduleproef
Beslagen en taarten (24u campusleren en 88u werkplekleren)
- toegepaste bedrijfsvoering
- beslagen
- kookdegen
- vullingen en crèmes
- marsepein
- moduleproef
Basis chocolade (32u campusleren en 48u werkplekleren)
- inleiding
- materiaal
- hygiëne en veiligheid
- productkennis
- bereiden van chocoladeproducten
- moduleproef
Luxedegen en banketproducten (40u campusleren en 120u werkplekleren)
- luxedegen
- luxe banketproducten
- moduleproef
Toegepaste bedrijfsvoering voor de brood- en banketbakker (40u campusleren en 60u werkplekleren)
- visie en strategie van de onderneming
- algemeen bedrijfskostenplan
- uurloonberekening
- wetgeving en administratie
- hygiëne- en allergenenbeleid
- eindwerkbegeleiding
- moduleproef
Eindproef (8u)
Traject succesvol ondernemen
- Intake
- Basis marketing (6 sessies)
- Basis financien (8 sessies)
- Bootcamp
- Regelgeving en opstart (5 sessies)
- Zelfinzicht (8 sessies)
- Eindproef succesvol ondernemen
Bijkomende info
De cursisten krijgen een bakkersvest, voorschort en hoofddeksel van Syntra West. De cursisten zorgen zelf voor klein materiaal: paletmes, steekmes, pralineervork, spatel, kloppel, borsteltje, cuttermes, schaar en pollepeleltje. Alle gedetailleerde informatie hierover wordt in de 1e les gegeven. De cursisten zorgen zelf voor een bakkersboek en veilige schoenen.
De syllabi – indien van toepassing - worden enkel digitaal ter beschikking gesteld op het digitaal platform. Heb je graag nog een print bij de hand? Dan bieden we je de mogelijkheid om deze te bestellen tegen een minimale printkost via de printshop van Syntra. Na upload via de shop, ontvang je 6 werkdagen later al je syllabus op het door jou gekozen adres.
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze Cursusbegeleider
Chantal Debusseré