Interieurstyling
Interieurstylist 2.0- Voorjaar 2025
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
Introductie
Deze vernieuwde opleiding wordt aangeboden op onze campussen te Brugge en Roeselare.
2 Jaar:
- In Brugge gaat de opleiding door op donderdagavond
- In Roeselare gaat de opleiding door op dinsdagavond
Let op! Reken dat er ongeveer 10 lessen op een bijkomende lesavond zullen doorgaan. Dit maakt dat er dus een periode is waarbij je twee keer per week op de campus aanwezig moet zijn.
1 jaar:
- In Brugge: telkens een volledige vrijdag van 9u00-12u30 en van 13u00 tot 16u30
Lessen kunnen uitzonderlijk ook op een ander moment doorgaan, dit in functie van bedrijfsbezoeken, beurzen, inhaallessen, ...
Specialisatiemodules:
Er zijn drie specialisatiemodules inbegrepen in het inschrijvingsgeld voor het tweede jaar interieurstyling, indien je dit wenst kun je tegen een meerprijs de andere specialisatiemodules ook volgen.
Niet alle specialisatiemodules worden op beide campussen aangeboden. Bij het inplannen van deze modules houden we rekening met de verwachtingen van de cursisten.
In de dag-opleiding worden alle specialisatiemodules aangeboden.
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
Na het volgen van dit traject kan je als interieurstylist aan de slag.
Als interieurstylist ben je een specialist in het vertalen van een specifieke stijl binnen een interieur. Je houdt hierbij rekening met de wensen van jouw klant en de mogelijkheden van de in te richten ruimte of setting. Je bent een steeds op de hoogte van de nieuwste trends op vlak van kleuren en materialen, en integreert deze op een subtiele manier in jouw projecten.
Jij bent vaak de schakel tussen de klant en aannemer(s).
Een interieurstylist kan zich gaan specialiseren binnen één of meerdere niches. Dit gaat van het stylen van privé-woningen of bedrijven (kantoren, horeca,…) naar vastgoedstyling. Daarnaast kan een interieurstylist ook gevraagd worden voor het stylen van fotoshoot, beurzen of evenementen. Jouw taken kunnen uiteen lopen van ontwerp tot de volledige realisatie.
Omschrijving
Interieurstyling what's in a name?
Na het volgen van deze veelzijdige opleiding zijn er verschillende mogelijkheden.
Je kunt aan de slag gaan als kleuradviseur. Het gebruik van kleur is bepalend voor de sfeer binnen een interieur. Als kleuradviseur zal je klanten begeleiden in het maken van een doordachte kleurkeuze en combinaties. Daarnaast geef je hen ook mee welke verf aangeraden wordt voor welk project.
Je kunt nog een stapje verder gaan en tegelijk het interieur van een klant gaan (re-)stylen. Als Interieurstylist ben je op de hoogte van de laatste trends en heb je inzicht in de verschillende interieurstijlen. Je richt ruimtes in, rekening houdend met de beschikbare materialen en de vormgeving die in een specifiek interieur kunnen worden toegepast (raamdecoratie, behang, vloer, verlichting). Je maakt een stylingadvies op maat van jouw klant, rekening houdend met zijn of haar wensen.
Daarnaast zijn er verschillende modules die je de kans geven om verder te specialiseren binnen een bepaalde niche:
Fotostyling:
Als fotostylist bepaal je de sfeer en locatie, denk je na over licht en accessoires en doe je de shopping voor een fotoshoot. Op de locatie ben je als fotostylist verantwoordelijk voor het stylen van de set.
Eventstyling:
Als eventdesigner of event stylist ben je de creatieve geest die het verschil maakt in de beleving van evenementen zoals beurzen, festivals, congressen, sportevenementen, culturele evenementen, incentives en feesten. Binnen het kaders van een concept/thema en een eventplan zorg je voor het selecteren van de te gebruiken kleuren, materialen, posters, stoffen, meubels, planten, bloemen...
Vastgoedstyling:
Als vastgoedstyliste sta je mee in voor het verkoopklaar maken van een pand. Dit kan gaan om een project, maar anderzijds ook om een particuliere woning. Je speelt in op beleving en sfeer en helpt er zo voor zorgen dat het pand snel een nieuwe eigenaar vind.
Business-styling:
Binnen business-styling focussen we op de styling van een professionele omgeving. Hierbij houden we rekening met aspecten als akoestiek, ergonomie, toegankelijkheid, veiligheidsvereisten specifiek voor bedrijven. We voorzien hier de mogelijkheid om voor een project binnen een specifieke sector te kiezen.
Textielstyling:
Gebruik van verschillende stoffen en textiel bezorgen een interieur net dat tikkeltje meer warmte én karakter. Als textiel-adviseur begeleid je je klant tijdens het maken van de juiste keuzes. Textielwarenkennis essentieel bij het geven van een goed stoffenadvies. Alles binnen de module is erop gericht dat je als interieurstylist de opgedane kennis direct en praktisch kunt toepassen binnen de opkomende marktvraag en opdrachten.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Jong of oud, man of vrouw? Maakt helemaal niets uit. Onze cursisten zijn mensen met verschillende achtergronden, vooropleidingen of werkervaringen. Ook studenten zonder voorkennis zijn welkom. De variatie in de groepen maakt de opleiding nog interessanter.
Bij Syntra West is iedereen met ambitie, enthousiasme én een passie voor styling welkom.
Twijfel je nog of deze opleiding iets voor jou is? Kom dan langs in één van onze campussen of infomomenten.
Voorkennis
Voorkennis is niet vereist, ruimtelijk inzicht, tekenvaardigheid én rekenvaardigheden zijn evenwel nodig.
Daarnaast verwachten we van cursisten dat ze reeds vlot met een computer kunnen werken. Kennis van het microsoft-pakket (Word, Excel, Powerpoint) is een absolute must.
Toelatingsvoorwaarden
Je bent minimum 18 jaar of wordt 18 jaar in het jaar dat de cursus van start gaat.
Methodologie
Elke module binnen dit traject wordt gegeven door een docent met ervaring binnen het vak.
De focus ligt steeds op praktijk en toepasbaarheid binnen het beroep.
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
Dit traject is modulair opgebouwd en kan binnen twee cursusjaren afgewerkt worden.
Eerste jaar:
- Basis algemene kleurenleer (20u)
- Manueel tekenen en schetsen van interieurs (32u)
- Moodboarding, visuele communicatie en trendwatching (32u)
- Kleurgebruik in interieur - Kleuradvies (52u)
- Digitaal tekenen en renderen van interieurs (40u) - kan online gevolgd worden
Tweede jaar:
- Interieurstyling: afwerkingsmaterialen/styling (52u)
- Specialisaties modules (3 verplicht uit te kiezen) (telkens 24u)
- Fotostyling
- Business-styling
- Vastgoedstyling
- Eventstyling
- Textielstyling en -advies
- Eindproef Praktijk Interieurstylist
Modules zijn vrijstelbaar mits aantoonbare ervaring of reeds eerder behaalde diploma's. Gedetailleerde info omtrent vrijstelling kan u via een info-aanvraag verkrijgen.
Bijkomende info
Dit is een opleiding waarvoor je naast de lesuren nog de nodige tijd zult moeten voorzien voor het afwerken van bepaalde opdrachten (8u/week).
Opgelet: deze opleiding is gericht naar de aankleding van een interieur (kleuren, afwerking, meubilair, accessoires, …).
Gaat je interesse eerder uit naar de technische en structurele aspecten van een interieur? Dan raden wij de opleiding Interieurinrichter aan.
Mogelijke financiële tegemoetkoming (meer info bij de desbetreffende diensten):
- Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid (FVB)
- Voor arbeiders ingeschreven in de bouwsector (Paritair Comité 124) gelden er sectorale voordelen bij opleiding:
- Premies voor avond en zaterdagopleidingen aan de deelnemer
De syllabi worden digitaal ter beschikking gesteld op het online cursistenplatform. Je kunt deze uitprinten of je brengt een laptop mee naar de theorieles.
Voor de lessen digitaal tekenen breng je jouw laptop (voldoende opgeladen) mee naar de les.
Syntra West voorziet een studentenlicentie van Sketch'up per opleidingsjaar, deze is inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Examen
Aan het einde van de opleiding zal je een volledig project moeten uitwerken.
Dit zal je verdedigen voor een professionele jury.
Getuigschrift
Wie deze opleiding met succes beëindigt, ontvangt het officiële getuigschrift erkend door de Vlaamse Gemeenschap.
Het getuigschrift wordt enkel toegekend aan deelnemers die regelmatig de lessen bijwonen, slagen voor de examens/opdrachten van de verschillende modules, een eindwerk maken en dat met succes verdedigen voor een jury.
Grondstoffen
De cursist zorgt zelf voor het nodige tekenmateriaal, materiaal voor moodboards, presentatiemateriaal, …
Er zal je ook regelmatig gevraagd worden documentatie te verzamelen.
Bedrijfsbezoeken en/of uitstappen zijn niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Of volg het volledige traject!
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze Productmanager
Isabelle Santy