Biersommelier

Geen klein bier!
  • icon Voorjaar 2025
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
Hou me op de hoogte
  • icon Voorjaar 2025
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend

Introductie

Word de biergoeroe waar iedereen naar opkijkt en laat je passie voor bier sprankelen als nooit tevoren. Schrijf je vandaag nog in voor onze opleiding Biersommelier en laat je smaakpapillen de ultieme vreugde ervaren!

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Na de opleiding kun je vlot:

  • professioneel bier degusteren
  • een bierkaart opstellen en de bieretiketten toelichten
  • uitleg geven over het brouwen, bottelen en bewaren van bier
  • de verschillende biertypes herkennen
  • het productieproces en de grondstoffen van bieren onderscheiden
  • biersmaken herkennen en indelen in categorieën
  • de grondstoffen verklaren die de smaak bepalen
  • gepaste bieren bij een menu adviseren en ze vakkundig serveren

Omschrijving

Als biersommelier leer je de kunst van het proeven, beoordelen en waarderen van bier op een professionele en meeslepende manier. Je ontwikkelt een scherp zintuiglijk vermogen om de nuances van verschillende bierstijlen te identificeren, terwijl je je kennis over de geschiedenis, productieprocessen en biercultuur vergroot.

Met praktische training in beerpairing, leer je harmonieuze en verrassende combinaties te creëren. Deze opleiding biedt een platform om jouw passie voor bier om te zetten in talloze mogelijkheden.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding is gericht op personen die hun kennis over bier willen uitdiepen en verfijnen.

Toelatingsvoorwaarden

Inschrijven voor deze 2-jarige opleiding doe je op de pagina bier leren proeven.

Methodologie

Deze opleiding is een modulair traject.  

Aan elke module is een examen gekoppeld. Je dient per module te slagen vooraleer het traject af te sluiten met de eindproef.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Biersommelier wordt gevolgd in 2 jaar:

Het 1ste jaar bestaat uit volgende onderdelen:

  • bier leren proeven  (kan je volgen in het najaar in Brugge of Kortrijk)
  • bier en zijn grondstoffen (vanaf januari in Roeselare)
  • het brouwproces en gisting (gaat door in Roeselare)
  • biersommeliertechnieken (gaat door in Roeselare)

Na het slagen van alle moduleproeven, behaal je na 1 jaar al het attest 'Bierkenner'.

 

In het 2de jaar leer je alles over positionering van bier, de marketing errond en bovenal de gastronomie. Komen aan bod:

  • bierwetgeving en marketing
  • bierstijlen
  • bier en gastronomie

Het traject wordt afgerond met een eindproef.

De Eindproef test op geïntegreerde wijze de diverse vaardigheden en kennis die je als cursist in de loop van het traject hebt opgedaan. Het vormt het sluitstuk van de opleiding waarin we je beroepskennis willen testen.  Dit bestaat uit het maken van een case study en de mondelinge verdediging ervan.

Bijkomende info

De prijs op de website is het inschrijvingsgeld incl. btw voor module 1. Prijsinfo over de vervolgmodules kan je krijgen op info@evw.be of tijdens 1 van onze infomomenten (www.syntradroom.be).

Wat je mag verwachten in deze opleiding:

  • degustatie in elke les
  • degustatieglazen, brouwerijbezoeken, grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld
  • toegang tot het digitaal platform om het lesmateriaal te raadplegen/downloaden

Getuigschrift

Indien je slaagt voor alle examens en de eindproef, behaal je het getuigschrift Zytholoog.

Wil je meer weten?

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Cursusbegeleider

Kathy Dejonckheere

Stel je vraag

Ook interessant voor jou

Met het volgen van deze cursus kun je misschien binnenkort ook jouw plaats verdienen in de boeiende en boomende biermarkt.
  • icon Nog niet gekend
  • icon Voorjaar 2025
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend