Artisanaal bier brouwen

Creëer en brouw je eigen bier!
  • icon Voorjaar 2025
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
Hou me op de hoogte
  • icon Voorjaar 2025
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend

Introductie

Er wordt alsmaar meer bier gebrouwen. Daar zijn twee goede redenen voor. Ten eerste: Over onze grenzen heen worden onze producten meer en meer geapprecieerd. Heel wat van onze bieren worden dan ook geëxporteerd. Ten tweede: Onze binnenlandse markt kent eveneens een groei. Vooral in het segment van ambachtelijke bieren.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Je bent in staat om je eigen bier te creëren en te brouwen.

Omschrijving

Deze opleiding brengt je de vaktechnische kennis bij die je nodig hebt om jouw plaats te verdienen in de boeiende en boomende markt van het artisanaal bier brouwen. Zowel op theoretisch vlak als in de praktijk leer je alles wat je moet weten. In iedere sessie wordt ook een degustatie rond het lesthema voorzien.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Drankenhandelaars, uitbaters van een biercafé of bierrestaurant.

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

  • Sessie 1: Inleiding
    • doelstelling van de cursus
    • biergeschiedenis
    • overzicht globaal bierlandschap, inclusief types bier
    • korte introductie brouwproces
  • Sessie 2: Water
    • belang van de waterkwaliteit
    • waar gebruikt men water in de brouwerij?
    • methode voor watercorrectie
    • degustatie in functie van de watersamenstelling
  • Sessie 3: Mout
    • biochemie van de mout en moutsoorten
    • berekening van de moutstorting en het brouwrendement
    • degustatie in functie van moutsoorten
  • Sessie 4: Hop
    • scheikunde en chemische hop
    • hopsoorten, hop en gezondheid
    • aromahop vs bitterhop
    • berekening van bitterheid en rendementen
    • degustatie in functie van hop
  • Sessie 5: Gist
    • biologie en microbiologie van gist
    • soorten gisting en kweekproces van gist
    • gistceltelling en gistvitaliteit
    • degustatie in functie van type gisting
  • Sessies 6 en 7: Brouwinstallatie en hygiëne - DAGUITSTAP
    • Wat heb ik nodig om bier te brouwen?
    • hygiëne
    • hoe schrijf ik een bierreceptuur?
    • fouten in bier
    • degustatie
  • Sessies 8 en 9: Praktijk brouwen
  • Sessie 10:
    In de loop van de opleiding kreeg je een kleine opdracht: het ontwerpen van een eigen bier met de nodige berekeningen naar een eigen installatie. In deze sessie worden alle opdrachten besproken. Nadien volgt een uitgebreide degustatie van de zelfgebrouwen bieren.

Bijkomende info

Opleiding in samenwerking met het Eigentijds Vlaams Wijn- en drankeninstituut (EVW)

Set proefglazen inbegrepen

Wil je meer weten?

FotoChantal Debusseré
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Cursusbegeleider

Chantal Debusseré

Stel je vraag

Ook interessant voor jou

  • Knelpuntopleiding
  • KMO-portefeuille
Van keukenmedewerker tot gastronomische kok
  • icon Nog niet gekend
  • icon Voorjaar 2025
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • KMO-portefeuille
  • Opleidingscheques
Je wil in een horecazaak werken? Je droomt ervan je eigen horecazaak te runnen? Dan is deze praktijkgerichte opleiding echt iets voor jou.
  • icon Nog niet gekend
  • icon Voorjaar 2025
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend