Chocolatier

Voldoe aan de hoge eisen gesteld door alle lekkerbekken
  • icon Voorjaar 2025
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • KMO-portefeuille
  • Opleidingscheques
Hou me op de hoogte
  • icon Voorjaar 2025
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend

Introductie

Het Belgische chocoladewerk heeft wereldwijd naam en faam verworven. Dagelijks kopen duizenden toeristen bij ons de lekkere artisanale pralines, chocolade- en suikerwaren. Maar ook wij zijn op dit vlak echte smulpapen en laten ons geregeld verleiden door deze zoete hapjes, zowel in horeca- als kleinhandelszaken.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

De opleiding chocolatier leidt cursisten op tot het zelfstandig beroep. De chocolatier zet grond- en hulpstoffen om naar verschillende vormen van chocoladeproducten. Het gehele productieproces gebeurt op een artisanale, efficiënte en vaktechnische manier. Voor, tijdens en na de bereiding houdt de chocolatier rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product. Tot slot weet hij zijn ambachtelijk bedrijf ook administratief en beheersmatig te runnen.

Omschrijving

Deze intensieve opleiding heeft tot doel chocolatiers te vormen die zullen voldoen aan de hoge eisen die gesteld worden door de huidige markt.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Bakkers, chocoladetiers,restaurateurs, ...

Toelatingsvoorwaarden

Je hebt een leeftijd van minimum 18 jaar. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Deze opleiding duurt 2 jaar en bestaat uit de volgende modules:

1e jaar:

  • Basis chocolade (8 sessies)
    • inleiding
    • materiaal
    • hygiëne en veiligheid
    • productkennis
    • basistechnieken
    • maken van eenvoudige chocoladeproducten
    • moduleproef
  • Eenvoudige pralines (10 sessies)
    • bereiding, verwerking en afwerking van chocolade en vullingen
    • bewaren en verpakken
    • moduleproef
  • Stuk- en holgoed (7 sessies)
    • bereiding, verwerking en afwerking van chocoladeproducten (stuk- en holgoed)
    • bewaren en verpakken
    • moduleproef
  • Basis hygiëne en veiligheid (3 sessies on campus + e-learning)
    • HACCP
    • Onderhoud en reiniging
    • Bacterie- en temperatuurbeheersing
    • EHBO
    • Brandveiligheid
    • Praktijk EHBO
    • Praktijk brandveiligheid

 

2e jaar:

  • Verfijnde pralines (10 sessies)
    • verfijnde pralinesverfijnd stukgoed
    • dessertkoekjes
    • moduleproef
  • Chocoladekunst (9 sessies)
    • etalagetechnieken
    • chocoladetechnieken
    • moduleproef
  • Confiserie (9 sessies)
    • Initiatie suiker bewerken
    • Marshmallows
    • Boterkaramels
    • Zachte snoep
    • Harde snoep

 

  • Gespecialiseerde chocoladeproducten (9 sessies)
    • Maken, verwerken en verpakken van gespecialiseerde chocoladeproducten
    • Foodpairing

Eindproef

Extra mogelijkheid tot volgen van volgende module:

Chocolatier als ondernemer (8 sessies)

  • Visie en strategie van de onderneming
  • Duurzaamheid in de eigen onderneming

 

  • Wetgeving en administratie
    • Vestigingsvoorwaarden
    • BTW
    • FAVV
  • Personeelsbeleid
    • Sociale wetgeving
    • Welzijn en veiligheid
    • Selectie en opleiding
  • Productassortiment en prijszetting
  • Verkoop

 

Start me up voor de startende ondernemer

Dit traject wordt met de start me up coach bepaald.

Opgepast! Deze modules zijn niet in de prijs inbegrepen!

Contacteer de productmanager of cursusbegeleider voor meer info.

Bijkomende info

Alimento-korting

Alimento zorgt voor elke werknemer in PC 118 of PC 220 voor een tegemoetkoming. Om de Alimento-korting aan te vragen, dien je én je werkgever én Syntra West te contacteren. Je werkgever betaalt eerst het inschrijvingsgeld aan Syntra. Je werkgever contacteert Alimento om dit inschrijvingsgeld terug te krijgen.

Meer info via: https://www.alimento.be/nl/bakkers/pagina/opleidingen-bij-cvo-of-syntra

Opgelet: Alimento komt niet tussen in de kosten voor cursussen of grondstoffen.

De cursisten krijgen een vest, voorschort en hoofddeksel van Syntra West. De cursisten zorgen zelf voor klein materiaal: paletmes, steekmes, pralineervork, spatel, kloppel, borsteltje, cuttermes, schaar en pollepeleltje. Alle gedetailleerde informatie hierover wordt in de 1e les gegeven. De cursisten zorgen zelf voor een bakkersboek en veilige schoenen.   

De syllabi – indien van toepassing - worden enkel digitaal ter beschikking gesteld op het digitaal platform. Heb je graag nog een print bij de hand? Dan bieden we je de mogelijkheid om deze te bestellen tegen een minimale printkost via de printshop van Syntra. Na upload via de shop, ontvang je 6 werkdagen later al je syllabus op het door jou gekozen adres.

Of volg het volledige traject!

Lekkerbekken, opgelet!
  • icon 254,10 incl. BTW
  • icon Meerdere startdata vanaf 31-01-2024
  • icon Brugge
  • icon 8 sessie(s)

Wil je meer weten?

FotoChantal Debusseré
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Cursusbegeleider

Chantal Debusseré

Stel je vraag

Ook interessant voor jou

Lekkerbekken, opgelet!
  • icon 254,10 incl. BTW
  • icon Meerdere startdata vanaf 31-01-2024
  • icon Brugge
  • icon 8 sessie(s)