Restauranthouder - Kok

Van keukenmedewerker tot gastronomische kok
  • icon Voorjaar 2025
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • Knelpuntopleiding
  • KMO-portefeuille
Hou me op de hoogte
  • icon Voorjaar 2025
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend

Introductie

De horecasector, met meer dan 32 000 KMO’s en meer dan 200 000 werknemers en werkgevers, heeft meer dan ooit nood aan goed opgeleide ondernemers en professioneel geschoold personeel. Mits een goede voorbereiding kan ook jij die droom voor kok succesvol waarmaken.

Deze opleiding tot kok is bestemd voor personen die in de toekomst willen werken als kok in een restaurant. Op een praktijkgerichte manier leer je alles rond keukentechnieken, warenkennis, hygiëne en veiligheid, dranken- en wijnkennis.

Werk je momenteel als keukenmedewerker maar wil je je opwerken? Dan is deze opleiding perfect combineerbaar met je huidige job!

Op een dik jaar leren wij je alle kneepjes van het vak en leer je meedraaien in een professionele keuken.

Lessen gaan telkens door op maandag overdag (af en toe ook eens op dinsdagvoormiddag).

Na afloop van het éénjarig traject ontvang je een erkend getuigschrift tot kok.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding is een must voor iedereen die aan de slag wil gaan als kok of zich als keukenmedewerker wil opwerken tot kok.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Deze opleiding behelst ongeveer één jaar.

Basismodules restauranthouder - kok

  • Kennismaking en introductie
  • Hygiëne en veiligheid
    • Basisprincipes m.b.t. persoonlijke hygiëne , werkinrichting in de keuken , basisregels opslagbeheer
  • Keukenbasissen
    • technische woordenschat, snijwijzen, fonds, basissauzen, soepen,…
  • Keukenbasissen: uitbreiding
    • speciale fonds, afleiding van basissauzen, samengestelde boters, wereldsoepen,…
  • Warenkennis en praktijk
    • fruit, zuivel, groenten, aardappelen, vlees, vis, deegwaren, kruiden en specerijen
  • Zaaltechnieken
    • basisprincipes van de mastiek , basisprincipes van de mise en place , basisprincipes van de bediening ( de theorie wordt meteen aan de praktijk gekoppeld )
  • moduleproef (1 sessie, theorie en praktijk)

 

Hygiëne en veiligheid (6 sessies)

  • HACCP en voedselhygiëne
  • Onderhoud en reiniging
  • EHBO, milieu, brandbeveiliging en ergonomie
  • Bacteriologische en temperatuurbeheersing
  • moduleproef

Specialisatie restauranhouder - kok

  • Restaurantdesserten
  • Ondernemen in de horeca
  • Wereldculturen
  • Gevorderde keukenpraktijk
    • een kaart kunnen samenstellen, prijszetting, seizoensgebonden aanbod, timing en variatie, diverse dresseertechnieken, afwerking en netheid
  • Warenkennis en praktijk
    • verfijnde menu’s, voorraad- en stockbeheer
  • Examen
    • bereiding van een gastronomisch 4-gangen menu:   wachtbordje + koud voorgerecht + warm voorgerecht/soep + hoofdgerecht + dessert + koffiekoekjes. De menu wordt samengesteld volgens de besschikbaarheid en seizoen.

 

 

Wijn leren proeven

  • degustatietechnieken
  • de druif als basis
  • witte, rode en schuimwijnen
  • combineren van wijn en gerecht
  • moduleproef (theorie/praktijk)

 

Drankenkennis

  • Bier
  • Frisdranken en waters
  • Distillaten, aperitieven, cocktails en mocktails
  • Warme dranken
  • Examen

Eindproef praktijk kok

Bijkomende info

In deze opleiding zitten alle grondstoffen en handboeken inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Tevens ontvangt u bij opstart een voorbintschort, koksjas en hoofddeksel van Syntra.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?

  • Klein materiaal: alle info krijg je bij de start van het cursusjaar.
  • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.

Wil je meer weten?

FotoMelanie Van Ryckeghem
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Productmanager

Melanie Van Ryckeghem

Stel je vraag

Ook interessant voor jou

  • KMO-portefeuille
  • Opleidingscheques
Je wil in een horecazaak werken? Je droomt ervan je eigen horecazaak te runnen? Dan is deze praktijkgerichte opleiding echt iets voor jou.
  • icon Nog niet gekend
  • icon Voorjaar 2025
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend