Restauranthouder - Kok
Van keukenmedewerker tot gastronomische kok- Voorjaar 2025
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
Introductie
De horecasector, met meer dan 32 000 KMO’s en meer dan 200 000 werknemers en werkgevers, heeft meer dan ooit nood aan goed opgeleide ondernemers en professioneel geschoold personeel. Mits een goede voorbereiding kan ook jij die droom voor kok succesvol waarmaken.
Deze opleiding tot kok is bestemd voor personen die in de toekomst willen werken als kok in een restaurant. Op een praktijkgerichte manier leer je alles rond keukentechnieken, warenkennis, hygiëne en veiligheid, dranken- en wijnkennis.
Werk je momenteel als keukenmedewerker maar wil je je opwerken? Dan is deze opleiding perfect combineerbaar met je huidige job!
Op een dik jaar leren wij je alle kneepjes van het vak en leer je meedraaien in een professionele keuken.
Lessen gaan telkens door op maandag overdag (af en toe ook eens op dinsdagvoormiddag).
Na afloop van het éénjarig traject ontvang je een erkend getuigschrift tot kok.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Deze opleiding is een must voor iedereen die aan de slag wil gaan als kok of zich als keukenmedewerker wil opwerken tot kok.
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
Deze opleiding behelst ongeveer één jaar.
Basismodules restauranthouder - kok
- Kennismaking en introductie
- Hygiëne en veiligheid
- Basisprincipes m.b.t. persoonlijke hygiëne , werkinrichting in de keuken , basisregels opslagbeheer
- Keukenbasissen
- technische woordenschat, snijwijzen, fonds, basissauzen, soepen,…
- Keukenbasissen: uitbreiding
- speciale fonds, afleiding van basissauzen, samengestelde boters, wereldsoepen,…
- Warenkennis en praktijk
- fruit, zuivel, groenten, aardappelen, vlees, vis, deegwaren, kruiden en specerijen
- Zaaltechnieken
- basisprincipes van de mastiek , basisprincipes van de mise en place , basisprincipes van de bediening ( de theorie wordt meteen aan de praktijk gekoppeld )
- moduleproef (1 sessie, theorie en praktijk)
Hygiëne en veiligheid (6 sessies)
- HACCP en voedselhygiëne
- Onderhoud en reiniging
- EHBO, milieu, brandbeveiliging en ergonomie
- Bacteriologische en temperatuurbeheersing
- moduleproef
Specialisatie restauranhouder - kok
- Restaurantdesserten
- Ondernemen in de horeca
- Wereldculturen
- Gevorderde keukenpraktijk
- een kaart kunnen samenstellen, prijszetting, seizoensgebonden aanbod, timing en variatie, diverse dresseertechnieken, afwerking en netheid
- Warenkennis en praktijk
- verfijnde menu’s, voorraad- en stockbeheer
- Examen
- bereiding van een gastronomisch 4-gangen menu: wachtbordje + koud voorgerecht + warm voorgerecht/soep + hoofdgerecht + dessert + koffiekoekjes. De menu wordt samengesteld volgens de besschikbaarheid en seizoen.
Wijn leren proeven
- degustatietechnieken
- de druif als basis
- witte, rode en schuimwijnen
- combineren van wijn en gerecht
- moduleproef (theorie/praktijk)
Drankenkennis
- Bier
- Frisdranken en waters
- Distillaten, aperitieven, cocktails en mocktails
- Warme dranken
- Examen
Eindproef praktijk kok
Bijkomende info
In deze opleiding zitten alle grondstoffen en handboeken inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Tevens ontvangt u bij opstart een voorbintschort, koksjas en hoofddeksel van Syntra.
Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?
- Klein materiaal: alle info krijg je bij de start van het cursusjaar.
- In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze.
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze Productmanager
Melanie Van Ryckeghem