Apotheekassistent - voltijdse dagopleiding
Farmaceutisch technisch assistent- Voorjaar 2025
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
Introductie
Wil je leren hoe geneesmiddelen in het lichaam werken om goed advies te kunnen geven? Wens je zelf bereidingen zoals capsules, poeders of zalfjes kunnen maken? Ben je klantvriendelijk, zorgvuldig en nauwkeurig? Dan is de opleiding tot farmaceutisch-technisch assistent(e) of apotheekassistent(e) jou op het lijf geschreven.
Als apotheekassistent(e) moet je ordelijk, hygiënisch en met grote verantwoordelijkheidszin kunnen werken. Je staat in voor het voorraadbeheer van geneesmiddelen en verwerkt bestellingen. Daarnaast is het belangrijk om de recepten nauwkeurig te bereiden en geneesmiddelen vakkundig te verkopen aan de klanten.
Deze voltijdse dagopleiding loopt over 1 jaar, met lessen overdag (voormiddag van 8u30 tot 12u en namiddag van 13u tot 16u30) van maandag tot vrijdag.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
De opleiding richt zich tot diegenen die het beroep willen aanleren om als apotheekassistent te kunnen werken in een officina (apotheek) of ziekenhuisapotheek.
Het ministerie van volksgezondheid legt strenge eisen op betreffende de competenties, kennis en vaardigheden van een medewerker in een apotheek. Niet iedereen mag zomaar in een apotheek werken. Wil je in een (ziekenhuis-) apotheek werken dan moet je verplicht een erkende opleiding volgen én stage doen. Wie deze opleiding met succes doorloopt bij SYNTRA en de bijhorende stage doet, voldoet daarmee aan de wettelijke verplichtingen!
Toelatingsvoorwaarden
Om toegelaten te worden tot de opleiding is een diploma hoger secundair onderwijs vereist (ASO, TSO, KSO of BSO mét specialisatiejaar). Voor aanvang van de opleiding bezorg je een kopie van jouw behaalde diploma aan de campus.
Methodologie
- Individuele coaching
- Klassikale opleiding
- Werkplekleren
- Afstandsleren
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
1) Apotheekassistent modules
- Algemene anatomie en fysiologie
- Endocriene anatomie en fysiologie
- Toegepaste wetenschappen
- Deontologie, wetgeving en communicatie
- Farmacologie deel 1
- Algemene galenica
- Galenische bereidingsvormen deel 1
- Parafarmacie
- Galenische bereidingsvormen deel 2
- Industriële bereidingsvormen en homeopatische bereidingen
- Farmacologie deel 2
- Plantkunde en toxicologie
- Eindwerkbegeleiding
2) Werkplekleren/stage - 300u
Bijkomende info
VRIJSTELBARE MODULES
Volgende modules kunnen onder voorwaarden vrijgesteld worden:
- Module: Algemene anatomie en fysiologie (vrijstellingsproef)
- Module: Endocriene anatomie en fysiologie
- Module: Toegepaste wetenschappen
- Module: Farmacologie deel 1
- Module: Algemene galenica
- Module: Galenische bereidingsvormen deel 1
- Module: Parafarmacie
- Module: Galenische bereidingsvormen deel 2
- Module: Farmacologie deel 2
- Module: Plantkunde en toxicologie
Vrijstellingen worden via officiële documenten bij de start of gedurende de opleiding aangevraagd, kan tot de 4de lesweek van het vak of de module. De aanvraag dient steeds onderbouwd te zijn met de nodige documenten (diploma, ECTS-fiches en creditbewijzen, leerinhouden,…).
E-LEREN
De modules 'anatomie en fysiologie' zullen via e-learning worden aangeleerd. Tijdens dit afstandsleren wordt via een digitaal leerplatformonline begeleiding aangeboden, alsook coaching op de campus door onze e-coach/docent.
EXAMEN
Gedurende het cursusjaar wordt er op het einde van een module een mondeling of schriftelijk examen afgenomen. De opleiding wordt afgesloten met een eindproef.
WERKPLEKLEREN EN COMPETENTIEBEGELEIDING
Het opleidingstraject voorziet in een uitgebreide stage van 300 uur waarbij de te verwerven competenties duidelijk worden omschreven in een competentielijst. Iedere cursist geniet van individuele stagebegeleiding waarin de stagebegeleider, samen met de stagementor en cursist, de progressie van het leerproces opvolgt en indien nodig tijdig bijstuurt.
De cursist krijgt de mogelijkheid om zijn/ haar stage te vervolmaken binnen zowel een gewone apotheek als een ziekenhuisapotheek. De stageduur in een ziekenhuisapotheek is gelimiteerd tot maximaal 100 uur, daar op deze stageplek niet alle beroepscompetenties kunnen worden aangeleerd.
De syllabi worden digitaal ter beschikking gesteld op het online cursistenplatform. Je kunt deze uitprinten of je brengt een laptop mee naar de theorieles.
Stageovereenkomst
De cursist zoekt zelf een stageplaats. Omwille van objectiviteit mag de stage niet op de eigen werkplaats of bij familie t.e.m. de 2de graad plaatsvinden.
De stage omvat in totaal 300 uur en is geïntegreerd in het lessenrooster.
Getuigschrift
Wie deze opleiding met succes beëindigt, ontvangt volgend document, erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen:
- getuigschrift farmaceutisch technisch assistent
Het getuigschrift wordt enkel toegekend aan deelnemers die regelmatig de lessen bijwonen, slagen voor de module examens, de stage succesvol doorlopen, een eindwerk maken en dat met succes verdedigen voor een jury.
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze Productmanager
Rosalie Buyse