Docent Tim Vanhoutte vertelt met passie over expertise

Ideeën visueel vormgeven

Praktijkgerichte lesgevers vormen de ziel van Syntra West. Vanuit hun kennis, ervaring en beroepsfierheid bouwen ze gepassioneerd aan de competenties van hun cursisten. 
Tim Vanhoutte is zo iemand. Sinds januari 2018 geeft hij les in het ondernemerschapstraject grafisch vormgever. We spreken met hem af in STUDIO52 voor een interview. Niet te verwarren met Studio 54, de gerenommeerde New Yorkse discotheek van weleer. 

VANAF WANNEER WIST JE DAT JE GRAFISCH VORMGEVER WOU WORDEN ? 
"In het middelbaar volgde ik economie-moderne talen. Mijn tijd vulde ik vooral met schetsen maken, ontwerpen tekenen, logootjes creëren … zonder te weten dat ik daar ook mijn beroep van kon maken. Tijdens een opendeurdag in Sint-Lucas, schreef ik me in voor de toelatingsproef. Een paar jaar later studeerde ik af als grafisch vormgever. " 


VOND JE SNEL JE EERSTE JOB ?
 "Eigenlijk wel. Mijn eerste tewerkstelling was bij een kleine drukkerij in Wingene onder de kerktoren. Door een zwangerschapsverlof kwam daar een tijdelijke functie vrij en uiteindelijk heb ik er vijf jaar gewerkt. Vooral technische kennis en praktische inzichten deed ik er op. Toepassingen die ik aan Sint-Lucas niet meekreeg. Tijdens die opleiding lag de focus meer op de artistieke en minder op de technische aspecten van de job. Als piepjonge grafisch ontwerper leerde ik in Wingene het belang van drukwerkvoorbereiding kennen. Het instellen van kleuren, VIGC-profielen, uitsparen en overdrukken instellen, vereiste resoluties, aanleveren van drukklare documenten allemaal zonder dat een dtp’er hier nog aanpassingen aan diende te verrichten. Allemaal handelingen die ik pas echt ging beheersen dankzij deze job. I learned it the hard way. Drukwerkvoorbereiding zorgt ervoor dat je ontwerpen ook praktisch realiseerbaar zijn. Niet onbelangrijk dus. Achteraf gezien was deze periode voor mij de perfecte leerschool."


 WAAROM BESLOOT JE TE VERANDEREN ?
 "In de drukkerij bleef het toepassingsgebied beperkt tot drukwerk. Tijdens mijn opleiding kwam ik ook in contact met het ontwikkelen van websites en video. Daarom wilde ik mijn horizonten verruimen naar deze andere media. Zo kwam ik bij Van de Walle Bouwgroep terecht. Daar zocht men iemand om in huis een eigen reclamebureau te starten. Elk nieuw bouwproject kreeg er een campagne, waar ik alle facetten mocht uitwerken van drukwerk tot website. Fantastische tijd waar ik genoot van de artistieke vrijheid om deze full packages te creëren." 


EN TOCH BEN JE DAAR NIET GEBLEVEN ? 
"Dat klopt. Het was 2013, de financiële crisis sloeg genadeloos toe. De grote projecten bleven uit en professioneel diende ik mezelf heruit te vinden. Mocht die crisis er niet zijn geweest, ik ging er allicht nog gewerkt hebben. Waar anders kon ik een dergelijke vrijheid genieten ? Een fantastische baas en een fantastisch team, een plek waar iedereen vol passie en gedrevenheid werkte. Het was een job uit de duizend." 


ZELFSTANDIG WORDEN WAS BLIJKBAAR HET ANTWOORD !
 "De stap naar zelfstandigheid was geen evidente keuze. Ik beschikte over de ervaring en referenties en kon terecht in diverse grafische bureaus. Het idee om het volledig zelf te gaan doen, speelde al jaren in mijn hoofd. Met een klein hartje heb ik in 2014 de sprong gewaagd. Door de jaren heen had ik verschillende connecties opgebouwd die me toen goed van pas kwamen. Vandaag ben ik er nog altijd van overtuigd dat ik de juiste keuze maakte." 


STUDIO 52 SWINGT. IK ZIE DAT JE OOK AAN HET UITBREIDEN BENT ?
 "We hadden plannen om onze woonst uit te breiden en we wilden dit combineren met de zaak. De uitbreiding was inderdaad nodig. Met STUDIO52 bieden we echt oplossingen op maat. Daarom organiseren we voor onze klanten verschillende workshops om hen te ondersteunen bij hun specifieke vragen." 


WAAROVER GAAT DIT DAN JUIST ?
 Wel, van al mijn klanten krijg ik telkens dezelfde vragen. Hoe kan ik die nieuwe site integreren met mijn mailsysteem ? Kan ik zelf mijn socialmediabanners op het juiste formaat aanmaken ? Bestaan er tips & tricks om de perfecte Instagramfoto met mijn smartphone te maken ? … Door hen hierin op maat te ondersteunen zette ik, zonder het eigenlijk te beseffen, mijn eerste stappen als lesgever. Mijn eerste jaar bij Syntra was echt super. Vooral omdat ik de lessen rond Photoshop mocht invullen. Photoshop is een fantastisch programma waar ik erg graag mee werk. Mijn passie voor dit werk delen met de cursisten kwam eigenlijk vanzelf." 


WE HEBBEN INDERDAAD VASTGESTELD DAT DE TEVREDENHEID BIJ DE CURSISTEN ER HOOG LAG. WAT IS JE GEHEIM ?
 "Bij aanvang van de les laat ik het eindresultaat zien van wat we tijdens de komende drie uur gaan realiseren. Meestal vallen de cursisten dan stijl achterover en zie ik het ongeloof in hun ogen. Door zelf aan de slag te gaan, merken ze al snel hoe we stap voor stap tot het eindresultaat komen. Ze leren de functionaliteiten van de tools kennen en boeken spectaculaire resultaten. Photoshop is dan ook een erg dankbaar programma. Aan het begin van de opleiding werken we klik voor klik samen. Later laat ik hen los en moeten ze zelf de vereiste methodieken zoeken en toepassen." 


HET LOSLATEN OF DE CURSISTEN ZELFSTANDIG DE JUISTE TECHNIEKEN LATEN KIEZEN, IS WELLICHT EEN MOEILIJKE STAP. HOE VERLIEP DIT ? 
"Tijdens de lessen hamer ik op een aantal zaken waar ze altijd op moeten letten. Non-destructief werken is er zo eentje. Ook altijd in RGB starten, is een must. Dat zijn principes waartegen je niet mag zondigen. Daar ben ik best wel streng op. Anderzijds geef ik mijn cursisten de ruimte om te experimenteren en fouten te maken. Soms kun je een bepaald effect op verschillende manieren realiseren. De gekozen weg is dan vaak ondergeschikt aan het slagen in het opzet. In dergelijke situaties adviseer ik altijd om voor de snelste manier te kiezen, want time is money … Ik leer cursisten ook aan hoe ze bepaalde taken kunnen automatiseren. Photoshop laat het toe om via een ingebouwd opnameapparaat een aantal opdrachten te combineren." 


ZOU JE PHOTOSHOP ALS MOEILIJK BESCHOUWEN ?
 "Photoshop is voor een groot deel ook feeling hebben. Je kunt dat voor een stuk leren, maar het is ook de interesse die een bepalende rol speelt. Eens iemand de basic tools kent en de microbe te pakken heeft, groeit het inzicht. De creatieve designs komen dan vrij snel. Het is een proces dat wat tijd vraagt." 


CREATIEF, HET WOORD IS GEVALLEN. KUN JE CREATIVITEIT LEREN VOLGENS JOU ?
 "Creativiteit is voor mij een combinatie van verschillende factoren. Er is het idee, de inspiratie … je moet er voor openstaan. Eigenlijk is het meer een attitude dan een vaardigheid. Zo heb ik zelf altijd een inspiratieboekje bij me, want ideeën overvallen je op de gekste momenten. Laatst at ik een snoepje, waarbij het design van het papier m’n aandacht trok. Ik maakte snel een schets want het leek me zeker nog bruikbaar. Ook ga ik nog steeds actief via bijvoorbeeld Pinterest op zoek naar inspiratie om moodboards te maken. Lettertypes, kleuren en stijlen … ze gaan deel uitmaken van je dagelijkse gedachtengang. Anderzijds is creativiteit ook gelinkt aan technische bagage. Niets zo frustrerend als het hebben van een goed idee, maar niet weten hoe dit te realiseren met de beschikbare tools. Al valt dit uiteraard wel te leren. Tenslotte is er ook de factor ervaring. Neem nu bijvoorbeeld de vraag van Printville. De opdracht bestond erin de belettering van de spelersbus van AA Gent te creëren. Een aparte vraag zo’n witte bus bewerken in Buffalo-blauw. Naast het logo moest er ook een stoomblazende buffel op de bus komen. Bovendien mocht die alleen bij een bepaald licht in het oog springen. Hoe begin je hieraan ? Hoe gaan we dit testen ? Hier zijn tal van creatieve brainstormsessies aan vooraf gegaan omdat het er boenk op moest zitten. Een boeiende en uitdagende opdracht waarvan het resultaat gezien mag worden." 


ZOALS JE ZEGT EEN LEUKE OPDRACHT ÉN HET EINDRESULTAAT MAG GEZIEN WORDEN. HET LIJKT ME TEVENS DE PERFECTE SAMENVATTING VAN JE EERSTE LESERVARING …
 "(Tim lacht) Ja, dat klopt. Meer dan de helft van de cursisten had bij aanvang van mijn module nog nooit met Photoshop gewerkt. Iedereen heeft tijdens de zestien lessen enorme stappen gezet en dat was ook op het examen te merken. Een resultaat waar ik best trots op ben. Ik was zelf geschrokken hoe snel bepaalde personen de materie onder de knie kregen. Ik kan haast niet wachten tot de start van mijn nieuwe lessenreeks …
 

Zelf zin gekregen in een creatieve opleiding? Kijk hier voor meer info.