Interview met een privédetective
Observeren. Observeren. Observeren.
Interview met een privédetective die incognito wenst te bliven.
Wat motiveerde jou om privédetective te worden en de opleiding te volgen?
Ik koos voor het beroep omdat mijn interesse in private veiligheid zeer groot was. Ook mijn alertheid, zin om mensen te helpen en achtergrond als fotograaf speelden een grote rol bij het zetten van deze stap. De job zelf is geen typische job maar varieert van zaak tot zaak. Daarom is 9 to 5 werken geen optie.
Is het mogelijk de verhouding te schetsen tussen de jobinhoud van een privédetective en het beeld/de perceptie die rond dit beroep hangt?
De typische perceptie die rond het beroep hangt is heel dubbel. De ene persoon loopt met het spannende en sexy beeld die ze kennen van een film en televisie. De ander ziet het eerder als een vreemd beroep.
Dit beeld klopt niet, wij zijn ook gebonden aan een wettelijk kader. Hierdoor hebben we niet de bevoegdheid die toegang heeft tot tal van privacygevoelige informatie. Als er beroep op onze diensten wordt gedaan moet dit in alle discretie gebeuren. Het is in werkelijkheid niet zo een sexy beroep als velen denken. We hebben lange observaties, moeilijke uren en een vermoeiend beroep. Ten slotte wachten de meeste klanten af en is de zaak al geëscaleerd vooraleer ze ons contacteren. Dit maakt het natuurlijk moeilijker en complexer. De voldoening die we krijgen van onze klant na het oplossen van een zaak is een meerwaarde van het beroep.
Wat doet een privédetective?
Het grootste deel van de opdrachten bestaan uit observaties. Deze kunnen zowel statisch als dynamisch zijn. Tenslotte moet er ook bewijsmateriaal verzameld worden. Dit bewijsmateriaal bestaat meestal uit een foto of een video. Deze zaken kunnen te maken hebben met fraude, overspel, diefstal, stalking, opsporingen en dergelijke meer.
Over welke skills beschikt een goed privédetective?
Het is belangrijk dat een privédetective stressbestendig, geduldig, oplossingsgericht en zelfstandig kan werken. Ook is een basiskennis van fotografie en ICT mooi meegenomen.
Als privédetective moet je uiteindelijk volledig zelfstandig aan de slag. Hoe verliep dit proces?
In het begin van je carrière werk je vooral in onderaanneming voor grotere kantoren. Naarmate je ervaring en naamsbekendheid heb opgebouwd, kan je volledig zelfstandig een kantoor opstarten.
Hoe zie je het beroep evolueren en waar liggen de opportuniteiten in de toekomst?
De belangrijkste uitdaging voor de toekomst wordt een betere samenwerking voorzien tussen politie, overheid en privédetectives. Ook vormen technische snufjes en de toegankelijkheid ervan een bedreiging voor het beroep. Iedereen kan tegenwoordig snel en goedkoop afluisterapparatuur, trackers en verborgen camera’s aankopen. Deze mensen hoeven bovendien niet rekening te houden met detectivewetgeving en lopen niet het risico om hun vergunning te verliezen. Met de huidige strenge wetgeving is het soms moeilijk om ons beroep uit te oefenen. We verliezen veel tijd aan regels. Indien we in de toekomst toegang krijgen tot databanken zie ik de toekomst van het beroep niet zo somber in. Het hangt dus met andere woorden af van de medewerking van de overheid zoals eerder vermeld.
Hoe zou je mensen motiveren om de opleiding te volgen?
Het is een mooi en spannend beroep vol uitdagingen. Het beroep bevat veel afwisseling, voldoening en afwisselend werk. Als je een onderzoek tot een goed einde brengt zijn de klanten je heel dankbaar.