Ontmoet de makers achter MKRS

In 2022 organiseerden collega's Isabelle en Charlotte het 1e MKRS-event. Een evenement waar de docenten en cursisten van Syntra West hun ambachtelijke, creatieve werk voorstellen en verkopen. Met 900 bezoekers was de beurs zo’n groot succes dat het op 22 april 2023 opnieuw plaatsvindt in La Brugeoise (10u-18u), en jij bent welkom! Ontdek de hipste ondernemers en shop de leukste items in Brugge. In deze blog lichten Isabelle en Charlotte al een tipje van de sluier.  

 

EVENT VOOR EN DOOR ONDERNEMERS

  • Door ondernemers: De standhouders volgden een creatieve, ambachtelijke opleiding aan Syntra West en startten nadien hun eigen zaak. Tijdens MKRS etaleren en verkopen ze hun werk.

  • Voor ondernemers: Heb je zelf interesse in een creatieve opleiding en wil je aan de slag als ondernemer? Tijdens MKRS delen onze docenten en cursisten met plezier hun ervaring. Voor praktische info kan je terecht aan de stand van Syntra West.
     

DUURZAME DURVERS

Net zoals vorig jaar ligt de focus van MKRS 2023 op ‘Duurzaam, creatief en circulair ondernemen’. “De foodtrucks maken gebruik van recyclebaar servies en de verkopers gebruiken papieren zakken i.p.v. plastic.”, vertelt Charlotte. Daarnaast zijn er ook veel standhouders die aandacht besteden aan duurzaamheid en circulariteit in hun onderneming. We zetten er hier 3 in de kijker:

  1. Atelier Savanne tovert bestaand textiel om tot mode- en woonaccessoires. Zo maakt ze bijvoorbeeld handgemaakte herenstrikjes uit oude dassen.
     
  2. Design by Daaan creëert design lampen uit straatvondsten, afdankertjes of rommelmarktschatten. Hij gebruikt enkel duurzame materialen zoals vintage glaswerk en hout. 
     
  3. Mien Kaba maakt lederen handtassen van afvalmateriaal uit de voedingsindustrie (vlees-, vis- of fruitafval). Ze maakt graag gebruik van tweedehandsmaterialen zoals meubels, jassen of schoenen en recupereert ook ritsen, gespen en slotjes.

Atelier Savanne maakt handgemaakte strikjes uit oude dassendesign lamp van Design by Daaan uit hout en glaslederen handtas van Mien Kaba uit afvalmateriaal

 

 

 

 

 

 


 

INNOVATIEVE DENKERS

“Een goede onderneming start bij een innovatief concept”, zegt Charlotte. “Met een unieke insteek kan je jouw zaak onderscheiden van de rest. Er zijn bijvoorbeeld al heel wat juweelontwerpers op de markt, maar als jij een originele stijl hebt, blink je alsnog uit. Wil je slagen als zelfstandige? Zorg dan dat je zaak een sterke identiteit heeft.” Enkele makers die dit heel goed doen, zijn Van krieken x Llukaj en De pottenbakkerij: 

  • Van krieken x Llukaj maken juwelen in art deco-stijl met een moderne twist. Voor hun creaties laten ze zich inspireren door insecten zoals spinnen en bijen.

zilveren ring met groene steen geïnspireerd op de jachtkrabspingouden ring met oranje steen geïnspireerd op de honingbij

 

 

 

 

 




art-deco ringen geïnspireerd door de jachtkrabspin en de honingbij

  • De pottenbakkerij kiest niet voor het klassieke servies, maar pakt uit met zelfgemaakte wastafels uit keramiek. 

Roze wastafel met grijze bovenrand uit keramiek

 

 

 

 

 

 


 

DAPPERE DOENERS

“Veel startende makers zijn bang om de sprong te wagen”, vertelt Isabelle. “Als je de haalbaarheid van je zaak in kaart brengt en je gelooft in je concept, dan moet je ook de stap durven zetten. Er zijn veel cursisten waarvan ik denk: “Jullie hebben een goed concept. Jullie kunnen dat zeker, maar ze hebben schrik van het onbekende. Er zijn nochtans voldoende mogelijkheden om het stap voor stap te proberen.”

“Mensen durven zichzelf niet te zien als ondernemer omdat ze iets creatiefs doen”, vult Charlotte aan. “Die eerste stap zetten én vervolgens een correcte prijs vragen, vormt voor velen een uitdaging.” Isabelle vervolgt: “Als je start als pottenbakker moet je dat niet als halve hobbyist doen. Vraag geen lager tarief omdat je nog maar net begonnen bent. Durf jezelf écht als professioneel ambachtsman te zien, zelfs als beginner!”