Meer jongeren volgen een opleiding duaal leren
Bedrijven en werkgeversorganisaties zijn al langer fan. Omdat werkplekleren werkt. Voor bedrijven én leerlingen.
Wat is de betekenis van duaal leren nu precies?
2.800 leerlingen volgen dit schooljaar ’22-‘23 een opleiding Duaal Leren, waarbij ze leren in de klas (1 dag) combineren met leren op de werkvloer (4 dagen). ‘Duaal leren’ is mogelijk vanaf de leeftijd van 15 jaar en is sinds schooljaar 2019-2020 een volwaardig traject in het secundair onderwijs.
Momenteel lopen nog twee duale leersystemen naast elkaar. Het langst lopende stelsel van ‘Leren en werken’ (waaronder o.a. de vroegere leertijd en leercontact) wordt vanaf dit jaar ‘ingekanteld’ in het ‘Duaal Leren’. Zo kunnen we op termijn de krachten nog beter bundelen tussen de verschillende opleidingsaanbieders, deze versterken én nog meer en beter communiceren over de voordelen die deze leerformule biedt. Ook in het volwassenenonderwijs zullen de toepassingsmogelijkheden de komende jaren nog verder uitgebreid worden.
Met duaal leren krijg je een vergoeding voor je werk
Je gaat leren en werken én je verdient er ook een cent mee: zo’n €500 per maand. Je blijft daarnaast fiscaal ten laste mét behoud van kindergeld. En op het einde van de rit kun je ook nog eens je diploma secundair onderwijs behalen.
Werkplekleren is een win-win voor bedrijf en leerling
Sterk aan dit verhaal is, dat duaal leren meteen een brug slaat tussen opleidingsaanbieders en bedrijven. En het de jongeren een uitdagende en praktijkgerichte opleiding biedt, ze gemotiveerd houdt én beter voorbereidt op de arbeidsmarkt. Bedrijven houden graag ook deze studenten nadien aan boord. Logisch, gezien ze met hun praktische kennis sowieso snel integreren op de werkvloer.
Ik ben héél tevreden over deze praktische opleiding. Mijn werkplekbegeleider bij Devektro was trouwens ook heel content. En enthousiast om volgend jaar terug iemand op de werkvloer op te leiden.”
Kylian Vanpé, Junior Project Engineer bij Devektro bvba
Oud-leerling duaal leren Syntra West Brugge | Opleiding Residentieel elektrotechnisch installateur én Magazijnier
Duaal leren zit in de lift
Wist je dat 67% van de algemene stijging in duaal leren gelinkt is aan de boom in duale leerlingen bij SYNTRA duaal? En bijna 1 op 3 jongeren die duaal leren volgt, doet dit in een SYNTRA. Stap je in deze leerformule, dan kom je bij SYNTRA bovendien in een ondernemend huis terecht mét tonnen ervaring in praktisch opleiden. Je kan kiezen uit meer dan 125 praktische studierichtingen.
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Werk Jo Brouns willen het systeem van Duaal Leren in de komende jaren verder laten groeien. “Er zal nog veel zorg en aandacht gaan naar de verdere integratie van ‘Leren en Werken’. En het is zeker ook de bedoeling om nog meer bedrijven warm te maken voor Duaal Leren.”
Bron:
- Syntrum (leerlingaantallen Syntra Duaal)
- Persbericht Vlaamse Regering dd 20 okt. ’22